Sighişoara – singura cetate medievală din Europa locuită permanent - Cunoaste-ti Tara

Sighişoara – singura cetate medievală din Europa locuită permanent

admin

18 martie 2020

Niciun comentariu

Dacă vrei să te întorci în secolul XV și să descoperi o arhitectură medievală impresionantă, nu ai nevoie de o mașină a timpului și nici de un complot al universului în această direcție.  Tot ceea ce trebuie să faci este să călătorești împreună cu noi: Cunoaște-ți Țara, până în Sighișoara, cea mai veche cetate medievală care este locuită în Europa și unul dintre cele mai frumoase orașe ale continentului.

Datorită arhitecturii sale remarcabile, a poziției dominante și a ambianței geografice, orașul a fost supranumit încă de la sfârșitul secolului al XIX-lea „Perla Transilvaniei”. Sighișoara are o imagine aparte datorită faptului că de secole, în acest burg medieval au conviețuit în bună înțelegere români, maghiari, sași si alte naționalități, care s-au ajutat reciproc, dând naștere unei comunitați multiculturale.

Istoria orașului începe in 1367, atunci când localitatea este declarată oraș. Pe atunci, localitatea era aparată de o cetate extrem de puternic cu 14 turnuri si 4 bastioane.

Vlad Țepes este cel care a transformat cetatea într-un loc foarte cunoscut pe hartă, născandu-se aici in 1431. Voievodul Valahiei si cel care avea să inspire crearea unuia dintre cele mai faimoase personaje din lume, Dracula, Vlad Țepes a ajuns să reprezinte întreaga Românie.

Ce poți vizita în Sighișoara?

Deși are doar 28.000 de locuitori și este întins pe o suprafață  relativ mică, Sighișoara – cetate Medievală își întâmpină turiștii cu o mulțime de obiective turistice, care mai de care mai interesante. Pe lista celor care trebuie sa fie vizitate neapărat se numară:

  • Scara școlarilor. Este cunoscută  și sub denumirea de Scara Acoperită  și datează din 1642. Scopul sau este acela de a-i proteja pe cei mici de ploaie si zăpadă în drumul către liceu. Astăzi, scara numară  175 de trepte, însă la început numarul acestora era de 300.
  • Centrul Medieval. Este un loc în care peisajul urban impresionează. Cu o mulțime de clădiri medievale, acest centru este inclus in lista obiectivelor Unesco, încă din anul 1999. Pe timp de vară, Piața Cetății este foarte bogată în terase unde turiștii se pot relaxa la o limonadă. Chiar și pe timp de iarnă, Centrul Medieval al Sighișoarei este impresionant.
  • Turnul cu ceas. Orice turist care ajunge in Sighișoara trebuie să urce in Turnul cu ceas, unul dintre principalele simboluri ale orașului, construit inițial ca un simplu turn cu doua niveluri. In timp însă, a fost mărit la 6 niveluri, iar turiștii sunt nevoiți să urce 110 trepte pentru a vedea priveliștea din balconul superior. Efortul merită  pe deplin. Există și alte turnuri care merita vizitate, cum ar fi cel al fierarilor, al croitorilor, al cizmarilor, al cojocarilor si al măcelarilor.
  • Numeroasele biserici. Cei care doresc să  cunoască și istoria spirituală a orașului pot să viziteze Biserica Mănăstirii Dominicane, Biserica Romano-catolică sau Biserica din Deal.

Sighișoara este un adevarat paradis pentru fotografi, care pot să capteze imagini deosebite, atât din inima cetătii, cât și din punctele panoramice. Pe lângă obiectivele amintite există o mulțime de alte clădiri cu o istorie foarte bine conturată și cu povești impresionante. Până la urmă, Sighișoara este un oraș care spune o mulțime de povești.

 

Ce poți vizita în Sighișoara?

Pe lângă vizitarea obiectivelor, turistul are de ales între foarte multe activitați interesante, cel mai important fiind Festivalul Medieval de la Sighișoara. Acesta are loc în fiecare an, la sfârșitul lui Iulie și reunește grupări cavalerești, cântăreți medievali, artiști și meșteșugari populari sau trupe de teatru și de animație.

Există și alte festivaluri, cum ar fi festivalul fanfarelor, cel de muzică academică sau festivalul de film, organizat în luna iunie.

Dacă dorești sa te bucuri de o atmosferă  medievală și să te bucuri de momente memorabile, o mini vacanță în Sighișoara poate sa îți ofere tot ceea ce ai nevoie. Vezi aici excursia organizată de noi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *