Sarmizegetusa Regia și Ulpia Traiana - Cunoaste-ti Tara

Sarmizegetusa Regia și Ulpia Traiana

admin

01 martie 2020

Niciun comentariu

SARMIZEGETUSA REGIA

Sarmizegetusa Regia este unul dintre locurile care au conturat istoria României și care are o valoare impresionantă pentru tot ceea ce reprezentăm noi astăzi. Începând din a doua jumatate a secolului I, Sarmizegetusa Regia a fost capitala regatului dac, fiind locul în care se decideau absolut toate lucrurile importante din Dacia: acțiuni politice, religioase, economice și militare.
Ce poate să fie descoperit pe locul vechii cetăți dacice?
Întregul spațiu pe care se întinde cetatea este împărțit în mai multe zone: Partea centrală și zonele civile. Partea centrală este construită dintr-o fortificație și o zona sacra, iar zonele civile sunt reprezentate de câteva cartiere unde locuiau vechii daci. Se pot vedea ruine ale zidurilor fortificației care se întindeau pe o suprafață de 30 000 de metri pătrăți și o numeroase urme de baraci și edificii romane.
Sunt o mulțime de lucruri interesante și de asocieri care merită să fie luate în calcul. Printre lucrurile care ni s-au parut extrem de interesante în legatură cu cetatea se numără și urmatoarele:
  • Există asemănări extrem de mari între Sarmizegetusa și Stonehenge. Sanctuarele dacice aflate în zona sacra a cetății au fost înconjurate de un șanț circular cu diametrul de 104 metri. Același diametru îl are și cercul care înconjoara cei 60 de megaliți de la Stonehenge. Între sanctuarul de la Stonehenge și marele sanctuar circular de la Sarmizegetusa exista doar o diferență de 0.01m. În interiorul ambelor sanctuare există acelați număr de elemente: 30 de grupuri de petre pentru cetatea dacică și 30 de megaliți pentru construcția britanica.
  • Exista o încărcătură energetică extrem de puternică în interiorul cetății. Se pare că toți cei care ajung aici se bucură de o energie pozitivă și revigorantă.
  • De-a lungul timpului, la Sarmizegetusa au fost semnalate mai multe întâmplări paranormale, cum ar fi exploziile luminoase și razele multicolore ieșite din munte, sau faptul că telefoanele sau aparatele foto nu funcționează așa cum ar trebui să o facă.

SARMIZEGETUSA REGIA

Se află la aproximativ 8 km de Porțile de Fier ale Transilvaniei, fosta Colonie Romana Ulpia Traiana Augusta Dacica Sarmizegetusa pe numele său întreg este unul dintre cele mai importante obiective turistice din România.
În perioada sa de glorie Cetatea Sarmizegetusa era încercuită de ziduri cu o lungime de 500 x 600 de metri și o suprafață de 33 hectare, cu 80 de hectare de oraș în afara zidului.
Pe teritoriul unde astăzi există localitatea Sarmizegetusa din Hunedoara romanii au construit în urmă cu mai bine de 2.000 de ani o cetate înfloritoare, cu vile rustice, ferme romane, băi termale, locuințe și numeroase alte clădiri ale căror ruine sunt încă descoperite periodic în urma cercetarilor. Sarmizegetusa a fost singura colonie romana fondată de împaratul Traian și se estimează că doar 5% din ruinele acesteia au fost descoperite până în momentul actual.
Ca oraș colonie, Ulpia Traiana Augusta Dacica Sarmizegetusa a fost mereu un spațiu privilegiat, primind inclusiv “ius italicum”, o serie de drepturi și privilegii onorifice ce o deosebeau de alte astfel de colonii de pe teritoriul marelui imperiu roman.
În perioada sa înfloritoare în care se afla sub guvernarea lui Decimus Terentius Scaurianus, Ulpia Traiana Sarmizegetusa se întindea cu tot cu teritoriul adiacent de la Zlatna din Munții Apuseni până la Dunare, controlând astfel o parte importanta din comerțul din zonă, inclusiv traficul pe Dunare, mineritul din Munții Apuseni și agricultura de pe valea Mureșului.
Dacă vrei să vizitezi aceste mărturii ale istoriei noastre comune o poți face în excursiile Cunoaște-ți Țara,  accesează linkul https://cunoastetitara.md/package/sarmizegetusa pentru detalii!
Distribuie și prietenilor tăi dacă a fost o informație utilă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *