📣 Evadează din oraș, Cunoaște-ți Țara
#cunoastetitara
Te invităm într-o drumeție la nordul R. Moldova.
Vom parcurge împreună cca 25 de km prin defilee pitorești, stânci și toltrele Prutului formate acum 15-20 milioane de ani, la retragerea mărilor Tortoniană și Sarmatică, în rezultat formându-se o vale impresionantă mărginită de pereți stâncoși și ușor abrupți. Pe drum vom vedea cariere de piatră și vom merge prin cursul râurilor Draghiște și Răcovăț până ''La Castel''
Acest defileu s-a format în urma acțiunii râului Draghiște asupra recifului de calcar badenian-volhinian. Rezultatul este o vale cu lungimea de aprox. 500 m, lățimea de 250 m și adâncimea de aprox. 40 m, mărginită de pereți stâncoși, abrupți pe alocuri. În versanții defileului se află câteva grote, trei dintre care erau stațiuni ale vânătorilor preistorici neandertali din paleoliticul mediu, reprezentanți ai culturii musteriene (80-60 mii ani în urmă). Datorită specificului activității locuitorilor, grotele abundă în resturi scheletice ale animalelor vânate: în una din grote au fost descoperite peste 440 de resturi scheletice aparținând a 15 indivizi de urs, în alta au fost scoase la suprafață circa 383 de reminiscențe provenind de la 15 specii de mamifere.
Denumirea veche a satului este „Hrițeni”. Toponimul „Fetești” apare spre sfârșitul sec. XVIII – începutul sec. XIX, provenind de la « târgul de fete » care se ținea atunci în cadrul iarmarocului local, târg unde se întâlneau tinerii necăsătoriți, unde se dansa hora după muzica lăutarilor, și unde famillile din zonă plănuiau căsătorii.
Rezervația peisagistică „La Castel” este o arie protejată, situată în apropierea satului Gordinești, de-a lungul văii Racovățului, pe o fâșie cu lățimea de 200 m și lungimea de 5 km. Este printre cele mai adânci defilee din R. Moldova, multe grote servind ca refugiu pentru vulturi și reptile. Zona este monument al culturii omului primitiv.