Excursie în Ținutul Căușeniului - Cunoaste-ti Tara

Excursie în Ținutul Căușeniului

TRANSPORT

CAZARE

CORT

ASIGURARE

GHID

PREȚ REDUS

25 20

Biserica ``Adormirea Maicii Domnului`` din Căușeni

     La mijlocul anilor '60 ai sec. XVIII, la Căușeni se află una din reședințele mitropolitului Proilaviei, instituție creată de otomani pentru teritoriile creștine (ale Țării Românești și Molvovei) ocupate de ei. Cu aportul acestei mitropolii se restaurează Biserica Adormirea Maicii Domnului. Acesta ete și cel mai important monumet la regiunii și ar putea fi inclus cu siguranță și printre cele mai importante din Republica Moldova, dat fiind unicitatea sa sub mai multe aspecte.

      Biserica "Adormirea Maicii Domnului" din Căușeni este un monument arhitectural construit în secolele XVII - XVIII. Este ctitorit de către domnitorul Moldovei Grigore Callimachi și mitropolitul Daniil al Proilaviei. Pictura datează din anul 1763 și este opera zugravilor Stanciul, Radu și Voicul. Este un monument unic în spațiul est-carpatic prin amplasarea sa sub nivelul solului (biserică semi-îngropată), datorată faptului că localitatea Căușeni făcea parte din raiaua Bugeacului, fiind așadar condusă după legea otomană care impunea ca bisericile să nu se ridice mai sus decât baza acoperișului geamiilor din același ținut și să nu depășească anumite dimensiuni. Deși unii specialiști afirmă că acesta ar fi rezultatul aluviunilor (biserica se află la poalele unui deal, iar Căușeniul este amplasat în valea râului Botna) și, respectiv, biserica ar fi mai veche, de sec. XV,I poate chiar XV, ipoteză care nu are suficiente argumente în momentul de față.

     Încă din anul 2000 Biseica Adormii Maicii Domnului este în preces de restaurare. Înițial a fost înlocuită învelitoarea, fiind pusă una temporară. Din anul 2018 se lucrează la picturile interioare, în 2019 a fost realizat un nou drenaj și urmează să fie înlocuit acoperișul, cu revenirea la formele originale (nu exista turlă pe acoperișul inițial), proces ce trebuie să fie finalizat în 2021.

 Picturile murale din interior reprezintă ultima etapă în dezvoltarea frescei medievale în Moldova. Frescele sunt semnate de trei zugravi de la Hurez: "Stanciul, Radu si Voicul, la anul 1763". Pictura este lucrată pe mai multe registre: registrul cel de jos este decorat cu ornamente, registrul de la mijloc înfatișează sfinți în piciore, iar registrul de sus înfatișează medalioanele cu sfinți. Registrele sunt despărțite prin fâșii ornamentate cu motive caracteristice artei bizantine.                                          .                                                                                                  
     La locul potrivit, tabloul votiv ni-i înfatișează pe domnii moldoveni, purtând în mână bisericuța: Nicolae și Constantin Mavrocordat, Grigore Alexandru Ghica, Grigore Callimachi, Mitropolitul Daniil al Brăilei, având jurisdicția și asupra Tighinei, Cetății Albe și Chiliei, supusă canonic Constantinopolului. Biserica a fost pictată și pe exterior (caz unic pentru teritoriul Republicii Moldova), însă aceasta nu s-a păstrat (10 ani în urmă de abia mai puteau fi observate urme de pictură)

Casa-muzeu Alexei Mateevici
 din Satul Zaim

În satul Zaim, la doar 5 km de Căușeni, a locuit poetul basarabean, care a scris unul dintre cele mai frumoase poeme despre limba română, Limba Noastră, carea astăzi este imnul Republicii Moldova.

Casa-muzeu are șase săli. Trei dintre ele sunt camere memoriale: camera părinților, camera copiilor și biblioteca familiei Mateevici. Celelate trei săli sunt de expoziție: sala cu bust, sala ”Eu cânt” și sala ”Limba Noastră”. Într-una din sălile muzeului se găsește „Masa Tăcerii”, unde este depozitată ţărâna de pe mormintele clasicilor literaturii române Mihai Eminescu, I. L. Caragiale, George Coşbuc, Mihail Sadoveanu.

  Muzeul deține mai mult de 7000 de articole, foto-grafii şi obiecte personale. Deși poetul a murit la vârsta de 29 ani, el a lăsat o moștenire impresionantă: un set de traduceri, lucrări despre istoria și dezvoltarea creștinismului în Basarabia, precum și o colecție de poeme care au fost publicate după moartea sa.

Cetatea Tighina

Cetatea Tighina (redenumită de turci Bender) este o cetate moldovenească din secolul XV, din timpul domniei lui Ștefan cel Mare, care a construit-o din pământ și lemn. Apoi cetatea este reîntemeiată de Petru Rareș, pe malul Nistrului. Cetatea a fost cucerită de Soliman Magnificul (1538). Noua fortăreață din piatră pe locul citadelei vechi este ridicată timp de un an (1538-1539). Alte extinderi și reconstrucții au fost făcute de-a lungul secoleleor XVII-XVIII, iar după ocuparea Bassarabiei de către Rusia țaristă, acești construiesc o curte suplimentară.

Mănăstirea de maici ”Sfintele Mironosițe Marta și Maria” din Hagimus

Mănăstirea Noul Neamț din Chițcani

     Mănăstirea Noul Neamț a fost întemeiată pe vremea domnitorului Alexandru Ioan Cuza. Mai mulți călugări de la Mănăstirea Neamț, în frunte cu duhovnicul mănăstirii, părintele Andronic Popovici, nefiind de acord cu secularizarea averilor mănăstirești și cu interzicerea slujbelor în limba slavonă, în vechea lavră a Neamțului, trec Prutul, în Basarabia care, de la anul 1812, fusese anexată de Imperiul Țarist.  În anul 1912, se începe construcția clopotniței. Aceasta are o înălțime de 60 de metri și 5 nivele. Cel mai mare clopot, dintre cele 12, are greutatea de 8,7 tone.

Deoarece Mănăstirea Noul-Neamț este singura mănăstire din așa-zisul stat separatist RMN, episcopul de Dubăsari, Iustinian, dorea că seminarul teologic și mănăstirea să se supună lui. Călugării nu au fost de acord cu aceasta, făcând tot posibilul că să rămână în subordonarea Mitropoliei Chișinăului și a Moldovei. Președintele de atunci al Republicii Moldova, Vladimir Voronin, a încercat să facă o vizită la Chițcani, însă autoritățile separatiste nu i-au permis. Seminarul a fost închis și transferat la Chișinău, iar mănăstirea a continuat să se supună mitropolitului Vladimir. 

Servicii incluse

Transport tur-retur

Cazare 2 noapți

3 mese pe zi (la cazare)

Asigurare Medicală

 1 oră plimbare cu hidrobicicleta pe lac

Ghid

Autocar

Locurile în transport se vor repartiza conform ordinii rezervării excursiei.

Asigurare Medicală

Asigurarea medicală vă garantează accesul gratuit la servicii de sănătate în caz de accident, îmbolnăvire sau alte situaţii ce vă pot afecta sănătatea.

Ghid

Ghidul nostru vă va însoți pe tot parcursul excursiei, și vă va arată cele mai frumoase obiective turistice.

Nu se include

 Cetatea Tighina| 100 ruble

Itinerar

Program

Pornire din Chișinău - Pornire, bd. Iuri Gagarin 3 (Scuarul Gării Feroviare)

08:00 pornire, bd. Iuri Gagarin 3 (Scuarul Gării Feroviare)

Program turistic

✔️Biserica Adormirea Maicii Domnului
✔️ Monumentul dedicat victimelor represiunilor comuniste
✔️Caza-Muzeu Alexei Mateevici, Zaim
✔️Cetatea Tighina
✔️Manstirea Noul Neamț, Chițcani
✔️Conacul și vinăria Poncet, Leuntea
✔️Mănăstirea de maici ”Sfintele Mironosițe Marta și Maria” din Hagimus

Sosire în Chișinău - Sosire, bd. Iuri Gagarin 3 (Scuarul Gării Feroviare)

20:00 sosire, bd. Iuri Gagarin 3 (Scuarul Gării Feroviare)

Perioade

24 mai 2020, ora 08:00 -24 mai 2020, ora 20:00

Recenzii

Am fost mult impresionată de excursia recentă prin munţii frumoşi ai României, excursie oferită de proiectul "...

Posted by Rotari Patricia on Sunday, September 9, 2018

Trei culori ce reprezintă o țara bogată în istorie și cu piesaje foarte frumuase ce te orbesc intr-o clipă.Proectul ...

Posted by Catea Mindru on Wednesday, August 15, 2018

Vă mulțumesc pentru că oferiți posibilitatea de a vedea România frumoasă. Ne-a plăcut foarte mult și am rămas plăcut...

Posted by Marinica Rachițanu on Wednesday, February 20, 2019


Completează

Formularul


Comandă un apel

Te sunăm NOI