Merită să vizitezi Maramureșul? Obiective și experiențe care te conving că DA! - Cunoaste-ti Tara

Merită să vizitezi Maramureșul? Obiective și experiențe care te conving că DA!

admin

19 martie 2020

Niciun comentariu

Merită să vezi Maramureşul? Sigur ţi-ai adresat întrebarea dacă citești acest articol. Aici, unde ”se pune România în cui pe hartă”, există multe locuri de văzut și experiențe unice de testat.

Oarecum izolat de restul țării, Maramureșul rămâne un tărâm de poveste, un plai cu flori, plin de dor și nostalgie. Maramureșul este sinonim cu tradițiile vechi, de care oamenii locului se mândresc, conștienți de unicitatea moștenirii lor. Datini pe care cei mai mulți încearcă să le păstreze cu sfințenie și o încăpățânare demne de urmat de noi toți.

Maramureșul rămâne, în pofida asaltului globalizării și tehnologiei, un loc care se ține cantonat în timp, dar care privește spre viitor cu speranță.

Vezi clipul video din excursia noastră la Maramureș

Impresii din Maramureș

Maramureșul te încântă cu peisajele care îți taie respirația. Cu munți, dealuri și văi în care se pierd sate cu ulițe strâmte și abrupte, cu case și porți de lemn spălate de ploi. În puține locuri din țară am găsit acea liniște incredibil de adâncă și de persistentă, care să mă facă să cred că mi-am pierdut auzul. Te cuprinde certitudinea și bucuria că aparții acestui loc și că-l iubești necondiționat. Maramureșul înseamnă natură și cultură, credință și stăruința de a duce mai departe deprinderile și poveștile de la părinți și bunici.

Iată acele experiențe și obiective unice de neratat pentru care merită să vizitezi Maramureșul.

Mănăstirea Bârsana

Un reper popular al Văii Izei este Mănăstirea Bârsana. Construită din piatră și lemn, o adevărată grădină cu flori și cufundată într-o lumină deosebită, Bârsana este un lăcaș de cult extrem de iubit.

Plină de flori și culori, Mănăstirea Bârsana este o oază de liniște încântătoare, o punte între trecut și viitor, între cer și pământ. Actualul ansamblu monahal a fost ridicat începând cu anul 1994 pe locul unei mănăstiri înființate cel mai probabil în secolul XIII. Vechea mănăstire, deși nu a avut o istorie liniștită, s-a dezvoltat până în anul 1721, când a fost distrusă de autoritățile habsburgice.

În prezent, toate clădirile din incinta Mănăstirii Bârsana urmează tradiția locală, fiind ridicate de meșteri locali. Mănăstirea ”Soborul Sfinților 12 Apostoli” din Bârsana este confecționată din lemn de stejar și pietre de râu, fiind un adevărat ansamblu arhitectural care se extinde permanent.

La celălalt capăt al satului Bârsana, pe dealul Jbâr, se află bisericuța din lemn UNESCO cu hramul ”Intrarea Maicii Domnului în Biserică”, care datează din anul 1720. 

Bisericuța de lemn din Bârsana ne-a lăsat impresia că e părăsită pe un vârf de deal, la mila ploilor, a vântului și a oricui. Ridicată în anul 1720, aceasta este unica biserică din cele opt lăcașe de cult maramureșene sub protecția UNESCO care a servit la început ca biserică de abație. A fost transformată în biserică parohială în 1806.

Cimitirul vesel din Săpânța

Vechii daci nu se temeau de moarte, pe care o priveau cu detașare, ca un moment de trecere spre viața veșnică. Peste milenii, un om simplu, urmaș al dacilor liberi care trăiau aici, a avut o idee genială. Aceea de a face un epilog vesel, scurt și cuprinzător, despre viața unui om care a ajuns la capătul drumului pe acest pământ. Textele, vesele și triste, unele pline de ironie, ca și desenele de pe crucile sculptate cu măiestrie, au adus faimă internațională acestui cimitir unic în lume. Poate că nu te va înveseli acest cimitir, probabil, te va pune pe gânduri. Măcar un pic, Cimitirul Vesel din Săpânța te va obliga să te cunoști mai bine.

Plimbare cu Mocănița

Pe o rută de aproape 60 kilometri distanţă circulă – pe lângă locomotive Diesel – până astăzi locomotive cu abur înfocate cu lemn, lucru prin care CFF Vişeu de Sus (prescurtare de la Calea Ferată Forestieră) devine cunoscută în întreaga lume ca fiind ultima cale ferată forestieră adevărată, care funcţionează cu abur. Linia care a fost construită după ecartamentul austro-ungar de 760mm, duce într-o vale de o sălbăticie fermecătoare, de-a lungul râului Vaser, peste poduri şi prin tunele. Calea ferată trasează o zonă împădurită enormă, unde nu există drumuri sau sate, ci este locuită doar de urşi şi lupi. Cunoaște-ți Țara are în programul de excursii inclusă și plimbarea cu Mocănița! Nu ezita să aduni emoții.

Memorialul Durerii din Sighetul Marmației

Acest loc de tristă amintire te marchează puternic. Îți dai seama, încă o dată, cât de inuman a fost regimul comunist și cât de mult au suferit cei declarați inamicii regimului, mai ales că noi, cei din Republica Moldova, am trecut prin procese similare, uneori chiar și mai dure, cum ar fi deportările sau foametea organizată, care au costat zeci si sute de mii de vieți.

 Fosta închisoare îți dă fiori reci simplu vizitator fiind, ecourile suferinței nu s-au stins. Este astăzi un decor sugestiv al tehnicilor și practicilor comunismului din România și din țările din Centrul și Estul Europei. Fiecare celulă are câte un detaliu care puncrează sugestiv realția totalitară a comunismului cu oamenii din România și din Estul Europei. Câteva ore petrecută în acest memorial-închisoare îți vor lăsa o amintire puternică, mai ales dacă vei fi atent la ceea ce este expus și vei dori să pătrunzi în atmosfera care a existat acolo în trecut. Imaginile, fotografiile ale deținuților, poeziile scrise în detenție pe bucăți de hârtie sau alte materiale pe care prizonierii le aveau la dispoziție sau transmise din om în om prin diverse mijloace (ca de exemplu alfabetul Morse), celulele unde au fost închiși și au decedat marii oameni politici ai României, deputați, miniștri, episcopi nu te vor lăsa indiferent.

Vizitarea memorialului va fi o bună lecție de istorie, predată în mod practic, care poate fi trăită de fiecare în parte.

Biserica Mânăstirii Săpânța-Peri

Biserica Mânăstirii Săpânța-Peri, cea mai înaltă construcție din lemn din Europa

Aproape de Cimitirul Vesel din Săpânța (la nici 2 km) turla celei mai înalte biserici de lemn din Europa scrutează cele patru zări. Biserica Mănăstirii Peri a fost cunstruită în anul 1997 în mijlocul unei păduri de fagi seculari, parte a Parcului Dendrologic ”Livada”. Turla bisericii mănăstirii, de 77 de metri înălțime, e considerată cea mai înaltă construcție din lemn din Europa. Biserica, cu hramul Sf. Arhanghel Mihail, e amplasată foarte aproape de granița cu Ucraina. A fost construită special pentru a reaminti de un vechi lăcaș de cult care s-a aflat odinioară aici. Este vorba de o biserică de piatră, ctitorită în anul 1391 de nepoții lui Dragoș Vodă, legendarul voievod care a descălecat în Moldova. A fost parte a unei mănăstiri unde a fost sediul central al Episcopiei Ortdoxe Române a Maramureșului, vreme de 312 ani. 

Biserici din lemn incluse în UNESCO

Împrăștiate prin sate mai mult sau mai puțin izolate, în Maramureș există opt bisericuțe de lemn protejate de UNESCO începând din anul 1999. Deși bisericile au fost ridicate în secolele XVII-XVIII, este evident că stilul lor arhitectural e mult mai vechi. Una dintre cele mai bătrâne bisericuțe care au avut șansa să intre în patrimoniul UNESCO este Biserica de lemn din Ieud-Deal. Aceste monumente sunt deosebit de importante atât pentru patrimoniul cultural și arhitectural al României, cât și al întregii lumi, fapt consemnat și de statutul lor de monumente UNESCO. Iată lista celor opt biserici de lemn, ultima dintre ele, cea din Bârsana, noi o vizităm cu mare drag:

  • Biserica de lemn din Budești Josani, Budești
  • Biserica de lemn din Desești, Desești
  • Biserica de lemn din Poienile Izei, Poienile Izei
  • Biserica de lemn din Ieud Deal, Ieud
  • Biserica de lemn din Șurdești, Șurdești
  • Biserica de lemn din Plopiș, Plopiș
  • Biserica de lemn din Rogoz, Rogoz
  • Biserica de lemn din Bârsana, Bârsana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *