Curiozități despre Delta Dunării - Cunoaste-ti Tara

Curiozități despre Delta Dunării

admin

05 martie 2020

Niciun comentariu

Delta Dunării este un paradis nedeclarat al țării noastre, o oază de liniște din care nu ai mai pleca odată ce ai petrecut chiar și câteva ore acolo. Pe lângă culorile vii ale vegetației care te-nconjoară din toate părțile, poți să-ți încânți privirea din spatele aparatului de fotografiat cu nenumăratele specii de păsări și animale.

Delta Dunării este unul dintre locurile pe care trebuie să le bifezi pe lista ta de călătorii, iar curiozitățile pe care urmează să le citești te vor convinge și mai tare:

CURIOZITĂȚI - DELTA DUNĂRII

1. Delta Dunării este singura deltă din lume declarată în întregime rezervație a Biosferei, fiind inclusă în Lista Patrimoniului Universal Cultural și Natural UNESCO.

2. Singurul oraş din Delta Dunării, Sulina, care are port atât la Dunăre, cât şi la Marea Neagră, este situat la cea mai joasă altitudine din România şi este totodată cel mai însorit teritoriu al țării noastre.

3. Teritoriul Deltei Dunării se mărește în fiecare an cu aproximativ 40 metri pătrați.

4. Delta Dunării se află pe suprafața României într-un procent de 82%, restul fiind localizată pe teritoriul Ucrainei.

5. Delta Dunării este un muzeu al biodiversității, unde poți vedea peste 1830 de specii de copaci și plante, peste 2440 de specii de insecte, 91 de specii de moluște, 11 specii de reptile, 10 specii de amfibieni, 320 de specii de păsări și 44 de specii de mamifere, foarte multe dintre acestea fiind declarate specii unice și monumente ale naturii.

6. În Delta Dunării se întâlnesc singurele păduri de nisip din țară: Letea şi Caraorman, unde cresc liane de până la 25 m.

7. În pădurea Caraorman, în locul numit „Fântâna Vânătorilor”, se găsește cel mai bătrân stejar din țară. Are circa 400 de ani, un diametru de 3,8 metri şi este cunoscut ca ‘Stejarul îngenuncheat’.

8. Se întâlnesc și două plante carnivore în deltă: otrăţelul de baltă şi aldrovanda.

9. Este cea mai mare rezervație de ținuturi umede (teritoriu mlăștinos) din Europa, acoperind o suprafață de 2.681 km pătrați.

10. Aici se întâlnește cel mai mare potențial de plante medicinale: aproximativ 195 de specii.

11. Şarpele rău este una dintre cele mai agresive specii din Deltă: este cel mai lung şarpe din Europa, ajungând până la 2 metri şi este specie protejată pe tot continentul nostru.

12. În Deltă avem şi o specie de fluture imens, de noapte, denumit „ochi de păun”. Acesta are o anvergură a aripilor de 18cm.

13. Cea mai mică pasăre din România trăieşte în Deltă şi este pitulicea, cunoscută ca „Ochiul boului”, având cel mult 10 cm lungime și o greutate de 13 grame.

14. Delta Dunării este cel mai important loc de popas pentru păsările migratoare ce călătoresc între regiunea tropicală și cea arctică, cinci din cele mai importante drumuri de pasaj trecând pe aici.

15. Cele mai mari păsări prădatoare din Delta Dunării sunt Pelicanul Creț, anvergura aripilor sale atingând 3,2 metri si Vulturul Codalb, cu anvergura aripilor de până la 2,5 metri.

Ai participat vreodată la o excursie în cadrul altei excursii? Încurcat, știm. 🤯 🤯 Un fel de INCEPTION, numai că Leonardo di Caprio e ocupat săptămâna asta și nu va putea veni cu noi. 🙈

În cadrul excursiei Delta Dunării – Marea Neagră, avem pregătită o plimbare cu barca 🛳 pe canalele Dunării care durează mai bine de 5 ore.

Iar după ce străbatem apele până la Mila 23, oprim și la un restaurant specializat în mâncări de pește, 🐟 🦑 🦐 🦀 că doar n-o să mâncăm conserve de fasole 🍃 după atâta plimbat cu barca.

Turul se recomandă și celor care au rău de mare 🤮, pentru că suntem siguri că pe canalele Dunării numai rău n-are cum să-ți fie. 🤗 🤩

Week-end-ul 8-10 mai noi plecăm să survolăm apele Dunării, cine nu-i cu noi, n-are decât să urmărească video reportul de după și toate postările de instagram cu mâncărurile delicioase din inima mării și să înghită în sec.
.
Delta Dunării • Cetatea Enisala • Marea Neagră [8-10 mai]
🗓 perioada 8-10 mai, 3 zile de relaxare în inima Deltei
.
🔖 preț: 150 euro până pe 20 martie
🔖 preț: 169 euro după 20 martie
📌 servicii incluse 👇
🚌 transport tur-retur
🏨 2 nopți de cazare la hotel în inima Deltei
🍽 3 mese / zi incluse ( mic dejun, prânz, cină)
🏖 acces plajă și piscină, Marea Neagră, Deltă
🛥 1 oră gratuită plimbare cu hidrobicicleta
👥 ghid
💊 asigurare medicală
➡️ pornire: 7 mai ora 23:00
⬅️ sosire: 10 spre 11 mai aproximativ la 05:00 dimineața
⚠️ ATENȚIE ⚠️
Locurile în excursie sunt limitate, de accea recomandam o rezervare prealabilă și achitarea unui avans de 50 %
.
📲Sună acum și rezervă un loc +373 60 61 41 41
💻 https://cunoastetitara.md/package/delta
📍Chișinău, str. Gavriil Bănulescu-Bodoni 27

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *