Alba Iulia – orașul unde poți vedea 2000 de ani de istorie - Cunoaste-ti Tara

Alba Iulia – orașul unde poți vedea 2000 de ani de istorie

admin

20 martie 2020

Niciun comentariu

Cu siguranță ați auzit cu toții în diferite contexte despre Alba Iulia. Orașul roman antic, centru de putere medievală, capitala lui Mihai Viteazul, orașul Unirii din 1918 și al încoronării lui regelui Ferdinand și reginei Maria sau orașul unde învață copiii voștri la liceu sau universitate sau orașul unde are loc cel mai mare festival antic din România. Sunt foarte multe lucruri care ar trebui povestite despre Alba Iulia și cu siguranță este orașul care măcar o dată în viață ar trebui vizitat, iar petnru asta sunt o mulțime de motive. Să le luăm pe rând.

CETATEA ALBA CAROLINA

Cetatea bastionară (de tip Vauban) Alba Carolina. Cea mai mare cetate de acest fel din Europa de Est

Nu știu cum voi, dar eu când planific o călătorie, numaidecât mă uit pe Google Maps. În special când vreau să vizitez un oraș. Așa văd unde se afla cele mai importante obiective, care ar fi traseele și așa mai departe. Câți din voi ați văzut cum arată Alba Iulia din satelit sau pe fotografiile aeriene? Nu? Priviți aici.

Ați mai văzut așa ceva în altă parte? Ok. Să vă dau ceva date.

Cetatea Alba Carolina ocupă o suprafață de 140 ha, ceea ce o face să fie cea mai mare cetate de acest tip (și nu doar) din Europa de Est care în perioade de război putea adăposti până la 10 000 de soldați. Deci de la Viena încoace, nu exist o fortificație mai mare decât aceasta. Iar luând în considerație starea foarte bună în care se află (a mai fost și restaurată relativ recent), o plimbare pe și sub zidurile ei te arunca imediat cu trei secole în urmă, iar soldații îmbrăcați în uniformele armatei habsburgice, pe care îi întâlnești la intrare (unii sunt vii, alții din bronz) te vor saluta și invita să îți faci o fotografie cu ei. Apropo de intrări. Cetatea are șapte porți, dintre care poarta a 3-a, numită Poarta Carolina Superioară, este bogat decorată și arată superb în special după ce apune soarele.

Mai trebuie spus că sub această cetate, construită între anii 1715-1738, sunt alte 2 fortificații mai vechi, una din evul mediu și alta din antichitate, și anume castrul roman Apulum. Dar despre asta citiți mai jos.

CATEDRALA ROMANO-CATOLICĂ

Catedrala Romano-Catolică din Alba Iulia. Cea mai veche catedrală din România.

O adevărată bijuterie a arhitecturii din România, Catedrala Romano-Catolică Sf. Mihail este cel mai valoros monument de arhitectură romanică și gotică de pe teritoriul României. De fapt această construcție este un adevărat manual de arhitectură, căci edificiul este reprezentativ pentru trei mari stiluri în arhitectura medievală: stilul romanic, gotic și renascentist. De altfel, există un element sculptat în lemn la una dintre uși, care are peste 500 de ani.

Este totodată și cea mai veche și cea mai lungă catedrală din țară. Construcția acesteia a început cel mai probabil încă în anul 1004, deci edificiul a trecut de  1000 de ani de existență. Desigur că a fost reconstruită și lărgită de mai multe ori, lucru care îi adaugă în valoare. De altfel Catedrala este supranumită ”Notre-Dame”-ul românesc.

Interiorul catedralei se remarcă printr-o atmosferă de puritate și liniște. Plină de lumină, cu pereții din piatră albă, sculptată cu o măiestrie demnă de marile catedrale europene, catedrala își îndeplinește din plin misiunea, și anume te ridică spiritual și te apropie de Dumnezeu. O jumătate de ora sau măcar 10 minute petrecute în Catedrală, te vor îndepărta de griji, te vor ajuta să îți găsești liniștea spirituală și te vor umple de energie de viață.

Dacă ești pasionat de istorie, trebuie să știi că în catedrală se află mormântul voievodului Transilvaniei și regent al Ungarie, Iancu de Hunedoara. De etnie român, a ajuns să fie unul dintre cei mai influenți, bogați și puternici oameni ai Europei din prima jumătate a secolului XV. Este și tatăl lui Matei Corvin care este considerat unul dintre cei mai importanți regi ai Ungariei.

CATEDRLA ÎNCORONĂRII

Sărim peste timp și ajungem cu un secol în urmă. Tocmai a avut loc Marea Adunare Națională din Alba Iulia din 1 decembrie 1918. Episcopul Iuliu Hossu (care a fost deținut politic în perioada comunistă la închisoarea din Sighetul Marmației, loc pe care îl vizită) a citit de pe scenă Rezoluția Adunării Naționale, proclamând Unirea Transilvaniei cu România, Alba Iulia devenind Orașul Marii Uniri. Anume aici regele Ferdinand I a decis să fie încoronat împreună cu șoția sa, Regina Maria, la 15 octombei 1922. Este un loc plin de simbolism și semnificație pentru istoria românilor, loc în care cu adevărat te mândrești de trecutul tău, loc în care gloria de altădată e vie și trăiește în fiecare dintre noi.

VESTIGIILE ANTICE ALE CASTRULUI ROMAN APULUN

 Cu siguranță cu toții știți cine a fost Iulius Cezar. Și despre războiul civil început de acesta împotriva Republicii Romane, conduse la acea vreme de fostul său aliat Pompeius. Stop. Care e legătura cu Alba Iulia? 

Cezar a început războiul civil prin traversarea râului Rubicon (în nordul Italiei) cu armata sa, mai exact cu o singura legiune, XIII-a Gemina. Ulterior această legiune a fost desființată, reînființată, cantonată în Vindabona (actuala Viena) iar în anul 101, împreună cu alte legiuni conduse de Traian, intră în Dacia. După înfrângerea lui Decebal și formarea provinciei Dacia, a fost una dintre cele 2 legiuni care au staționat timp de 162 de ani în Dacia, a XIII-a Gemina fiinta cantonată în Apulum (astăzi Alba Iulia).

Castrul de la Apulum a fost una dintre cele mai importante centre romane în provincia Dacia. Actualmente, trecutul roman, vechi de 2000 de ani, poate fi văzut chiar pe străzile orașului. Via Principia (strada principală a cetății), zidurile castrum-ului, cu blocurile enorme fasonate, muzeul Principia (care include o parte a clădirii administrative ale castrului, inclusiv camera tezaurului), Lapidariumul din curtea muzeul (cu statui și obiecte antice) te vor familiariza cu splendida cultură antica romană, cultură care stă la baza lumii occidentale contemporane, spațiul și civilizația în care trăim și noi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *