Rezervare online pentru : Brașov

Ne puteți urmări și pe www.facebook.com/cunoastetitara

Brașov

Despre tur

 

Centrul istoric al Braşovului: Piaţa Sfatului

Orice vizită începe cu centrul istoric. După o plimbare pe Strada Republicii de-a lungul căreia admiri arhitectura frumoaselor clădiri, vei ajunge în Piaţa Sfatului, vestită şi pentru găzduirea festivalului Cerbul de Aur. Toate clădirile din Piaţa Sfatului din Braşov îţi dovedesc prin arhitectura lor originea gemanică a acestui frumos oraş. În Piaţa Sfatului te poţi aşeza vara la o terasă şi astfel să te bucuri de toată frumuseţea ce te înconjoară.

Piaţa Sfatului găzduieşte în funcţie de sezon diverse manifestări, noi am putut vedea Târgul de Crăciun.

În mijlocul pieţii se află Casa Sfatului care găzduieşte Muzeul Judeţean de Istorie. Tot în Piaţa Sfatului se află şi Biserica Adormirea Maicii Domnului, Muzeul Mureşenilor (Casa Mureşenilor). 

 

Biserica Neagră din Braşov

Principalul simbol al Braşovului, Biserica Neagră este la câteva minute plimbare din Piaţa Sfatului. Aceasta este biserica patriarhală a Bisericii Evanghelice din România şi este unul din cele mai reprezentative monumente de arhitectură gotică din România. A fost parţial distrusă în marele incendiu din 1689  şi astfel şi-a dobândit numele actual.

Intrarea costă 10 Lei. Vizitarea Bisericii Negre îţi va lua maxim 15 minute întrucât nu ai foarte multe de văzut. Nu există varianta de vizitat cu ghid sau cu audio-ghid. Eu am vizitat-o având ca ghid atotcunoscătorul Wiki. Astfel am aflat ca există o expoziţie cu una din cele mai mari colecţii de covoare orientale din Europa.

Ce nu mi-a placut deloc este că nu ai voie să faci poze în interior, nici contra unei taxe. De ce să nu doreşti ca oamenii să promoveze acest loc? Deci îţi pot ilustra povestea doar cu poze din exterior.

 

Strada Sforii din Braşov

Ce zici de o stradă pe care încape doar un om sau doi deoadată? Între străzile Cerbului şi Poarta Şchei vei descoperi o stradă de 83 de metri lungime şi cu o lăţime de doar 1-1,4 metri. Aceasta este Strada Sforii, care te va face să te simţi mic dar îţi oferă şansa să faci poze de Hulk Cool.  Strada Sforii a fost de fapt un simplu coridor care îi ajuta pe pompieri.

 

Poarta Şchei

De la Bastionul Ţesătorilor vei coborâ pe Strada Coşbuc până pe Strada Poarta Şchei. În capătul acestei străzi se află Poarta Şchei construită în 1827.

În documente apare și sub denumirea de “Poarta Valahica”. Poarta Schei a fost ridicată între anii 1827-1828 pentru a ușura comunicarea cu cetatea a locuitorilor din Scheii Brașovului. Poarta este construită din piatră și cărămidă, în stil clasic, aspectul său fiind acela de arc de triumf. Poarta este strapunsă de trei intrări, una principală de mari dimensiuni în mijloc, și două intrări mai scunde, în stânga și în dreapta, care sunt destinate pietonilor

Poarta Ecaterinei

Continuăm plimbarea şi descoperim frumoasa Poartă de Sud sau Poarta Ecaterinei construită în secolul al XVI-lea. Aceasta a fost construită pentru accesul în cetatea medievală. Din construcţia originală se păstrează azi doar turnul exterior ridicat în 1559. Pe frontispiciul acestuia vei putea admira stema oraşului.

Poarta Ecaterinei (în germană “Katharinentor”) a fost construită pentru a facilita accesul șcheienilor în Brașov, la mijlocul laturii dintre Bastionul Țesătorilor și cel al Fierarilor, pe locul unei vechi porți din veacul al XIV-lea sau al XV-lea, distrusă de inundația din 24 august 1526, cât și în urma năvălirilor turcești. Aceasta se întindea de la actualul Corp S al Universității „Transilvania”, unde era moara porții, până dincolo de actuala Poartă Șchei. Fiind situată la capătul străzii Caterinei – care la rândul ei a preluat numele de la mănăstirea de călugărițe ce fusese acolo – poarta a primit denumirea de “Ecaterina”. În 1559 a fost ridicat și turnul porții, care se vede și astăzi. De formă pătrată, pe trei nivele, construcția are în partea superioară patru turnulețe ce simbolizau „Jus Gladii”, un privilegiu medieval care dădea conducătorilor brașoveni dreptul de a aplica pedeapsa supremă. Bolta turnului e pictată în stilul Renașterii, iar arhitectura acestuia este unică în lume, făcând din el o prețioasă bijuterie artistică. Documentele menționează că pentru fiecare din cele opt guri de tragere ale turnului fuseseră aduse bombarde de la Praga. Turnul Porții – astăzi mare parte în pământ – a suferit stricăciuni importante din cauza cutremurelor și incendiilor din 1689 și 1738. Nemairăspunzând cerințelor negustorimii române din Șchei, poarta (cu excepția turnului) a fost dărâmată în 1827, un an mai târziu construindu-se actuala Poartă Șchei. Astăzi, turnul porții renovat adăpostește expoziții periodice de artă și istorie.

Turnul Negru

Turnul Negru îţi oferă oportunitatea unor poze superbe cu Braşovul. Acest turn este unul din cele 4 turnuri de observaţie ale Cetăţii Braşovului construit ca o fortificaţie independentă. Numele acestui mic turn se trage de la un trăsnet care l-a înnegrit.

Urcarea până la el este uşoară, o faci in maxim 5 minute şi îţi oferă şansa să îţi faci poze cu panorama Braşovului de care sigur te vor invidia toţi prietenii.

De la Turnul Negru poţi urca în continuare la Belvedere şi apoi la Turnul Alb.

Strada după Ziduri

După ce cobori de la Turnul Alb, poşi să faci o plimbare pe Strada după Ziduri şi astfel să ajungi pe Bulevardul Eroilor. Strada după Ziduri este de-a lungul unei laturi fortificate a Cetăţii Braşovului.

Cetatuia de pe Straja, sau Dealul Cetatii

Un punct important de aparare, situat insa in afara cetatii Brasovului, era Cetatuia de pe Straja, sau Dealul Cetatii, cum e numit astazi. La inceputul secolului XV, aici exista doar un turn de veghe, care a fost completat in 1524 cu un bastion de lemn cu patru turnuri. Distrus in 1529 de armata lui Petru Rares, in locul lui au fost inaltate, un sfert de veac mai tarziu, ziduri de piatra si au fost sapate santuri. Un incendiu din 1618 i-a adus stricaciuni grave, astfel ca, in 1625, cetatea a fost refacuta aproape in intregime. In 1627 a fost sapata in interior o fantana de 81 m. La 1630, cetatuia capata cele patru bastioane de la colturi. Pierzandu-si importansa in secolul XVII, a slujit drept depozit si mai apoi de cazarma plaiesilor. De aceea, intr-o vreme, dealul s-a numit Dealul Plaiesilor. Din secolul XVIII si pana in 1954 a servit si drept inchisoare, apoi depozit pentru Arhivele Statului Brasov pana in 1975, pentru ca din 1981, dupa o ampla restaurare sa devina un complex…

Ziua 1,Brașov

Poiana Brașov Cetatuia Brașovului

Ziua 2 ,Brașov

Piata Sfatului Muzeul Casa Muresenilor Muzeul de Etnografie Biserica Neagra Str. Sforii Poarta Schei Casa Junilor

Ziua 3,Lacul Roșu și Cheile Bicazului

Coresi Mall Lacul Roșu Cheile Bicazului Piatra Neamț
photo

Patrici Tofan

photo

Brașov

Informații adiționale

  • Pornire : 14 iulie, 2017
  • Întoarcere : 16 iulie, 2017
  • Durata: 3 Zile, 2 Nopți
  • Persoane: 50
  • Disponibilitate: 50
  • Preț transport: 600
  • Cazare: condiţii de cămin [4-6 persoane în cameră]

Ai nevoie de ajutor?!

+373 79 99 22 92

contact@cunoastetitara.md

Recomandăm și următoarele tururi

cunoastetitara

2 zile, 1 noapte Începând cu 500

Iași, Lacul Roșu și Cheile Bicazului

Book Now
cunoastetitara

1 zi Începând cu 200

Iași

Book Now

3 zile şi 2 nopţi Începând cu 700

Bucureşti, Sinaia [Prahova], Brașov [9-11 iunie]

Book Now

3 Zile, 2 Nopți Începând cu 700

Cluj-Napoca

Book Now

Cunoaște-ți Țara

Călătorește, Descoperă, Povestește

str. Pușkin 22, of. 334

+37360 61 41 41

contact@cunoastetitara.md

Urmărește-ne pe Facebook

Loading...
Apel
Directions
Descoperă Brașovul, Obține [Gratuit] 2 nopți de cazare, o masă în zi [ Obține oferta ]
București, Sinaia și Brașov [19-21mai], 4 locuri disponibile [ Obține oferta ]