Descoperă Bucovina

Bucovina a primit cele mai frumoase daruri, pornind de la istorie, legende şi cultură, la poziţia geografică şi peisaje care-ţi taie respiraţia şi până la oamenii bucuroşi de oaspeţi.

Din fericire, sunt multe alte locuri din România cu aceste puncte forte, dar Bucovina are, “doar ale ei”, mănăstirile şi bisericile care au făcut-o celebră în toată lumea.

Bisericile şi mănăstirile medievale unice cu fresce exterioare

Bucovina a intrat în atenţia turiştilor în primul rând datorită lăcaşelor sale de cult vechi, ctitorite acum sute de ani de domnitori şi figuri istorice importante. Cu o arhitectură specifică, deschizătoare de drumuri pentru această regiune şi cu fresce unice, colorate cu pigmenţi ale căror compoziţii nu au fost nici până în prezent descoperite, bisericile şi mănăstirile din nordul Moldovei sunt de neratat, indiferent dacă sunt sau nu introduse în patrimoniul UNESCO.

Mănăstirea Voroneț construită de Ștefan cel Mare în 1488, este probabil, cea mai cunoscută mănăstire din Romania. Și asta datorită celebrului “albastru de Voroneț”, culoarea unică cu care sunt pictați pereții acesteia. Legenda spune că mănăstirea a fost ctitorită de Ștefan după o vizită la calugarul Daniil Sihastrul, care i-a spus să nu predea țara turcilor iar dacă va izbandi în luptă cu aceștia, să ridice o mănăstire în numele Sfântului Gheorghe.

Mănăstirea Humor, ctitorită de logofatul Toader Bubuiog, în anul 1530. Purtând hramul Adormirea Maicii Domnului, Humor a fost fortificată în 1641 de către Vasile Lupu, care a construit ziduri de jur-împrejur. Biserica are pereții exteriori pictați iar frescele din interior sunt realizate în stilul celorlalte mănăstiri bucovinene, precum Voroneț, Arbore, Moldovița sau Sucevița.

Mănăstirea Moldovița a fost construită în 1532 de către Petru Rareș, fiul lui Ștefan cel Mare, și a fost pictată în anul 1537, atât în interior cât și în exterior. Fresca de pe peretele sudic este conservata foarte bine. În curtea interioară există inclusiv o statuie a lui Petru Rareș.

Nu poți vedea Moldovița fără să-i vezi “sora” aflată oarecum în apropiere. Sucevița e o mănăstire cu circa 50 de ani mai tânără, fiind construită în 1583 de către Irimia, Simion și Gheorghe Movilă, primul devenind conducator al Moldovei la scurt timp după ridicarea edificiului monahal. Este una dintre ultimele biserici pictate la exterior, face parte din patrimoniul UNESCO, e impunatoare și elegantă și delecteaza ochiul vizitatorului cu o culoare specifică, nu atât de celebră ca albastrul de Voroneț, dar cu siguranță încântatoare: verdele, simbol al Duhului Sfânt.

Chilia lui Daniil Sihastrul se află la o aruncătură de băț. Pustniicul, om al lui Dumnezeu, a fost unul dintre sfătuitorii de taină al domnitorului Ștefan cel Mare în vremuri de restriște. La îndemnul sihastrului, Măria Sa a ridicat Mănăstirea Putna.

Mănăstirea Putna, construită de Ștefan cel Mare în anii 1466-1469 și refacută tot de el în 1484; biserica mănăstirii a fost dărâmată în vremea lui Vasile Lupu (1654), reconstruită apoi sub voievozii Gheorghe Ștefan și Eustratie Dabija, ultima oară fiind restaurată la sfârșitul sec. XIX-lea. Din vechea mănăstire nu se mai păstrează decât turnul tezaurului zidit de Ștefan cel Mare în 1481. Biserica a fost una din marile necropole domnești ale Moldovei; in ea fiind înmormântați Ștefan cel Mare, Maria Voichița, Maria de Mangop, Bogdan cel Orb, Stefanița-Vodă. În muzeul mănăstirii se păstrează o colecție valoroasă de broderii executate în vremea lui Ștefan cel Mare, țesături decorative importate din Italia, manuscrise miniate ferecate în metal prețios, pietre de mormânt dăltuite în piatră, sculpturi în lemn, icoane și opere de argintărie.

Pentru iubitorii de istorie

Un obiectiv de neocolit este Cetatea de Scan a Moldovei, se află pe un podiș înalt, construită de Petru I Mușat, sub formă rectangulară și întărită apoi de Ștefan cel Mare, care dublează zidurile exterioare și lărgește șantul de apărare ce înconjura cetatea. Deși asediată în trei rânduri în timpul lui Stefan (1476,1485,1497), cetatea nu poate fi cucerita. Este incendiata apoi in sec. XVI de către turci și capitala mutată la Iași. Încercări de restaurare sunt întreprinse de către Vasile Lupu, dar în anul 1675 cetatea va fi distrusă din ordinul turcilor și mai târziu de un cutremur. A fost refăcută şi acum îşi aşteaptă vizitatorii.

Ținutul Bucovinei înglobează pagini de istorie, tradiții și obiceiuri străvechi, monumente unice și meșteșuguri specifice, ctitorii medievale care atestă o permanență spirituală și istorică a locuitorilor acestor meleaguri.

Pășește alături de noi într-o călătorie care își propune să descopere tărâmul poveștilor, pământul legendelor, locul unde istoria, cultura, datinile și obiceiurile străvechi  își fac simțită prezența pretutindeni.

 

Bucură-te de vacanța perfectă împreună cu echipa Cunoaște-ți Țara! 

Vezi aici cum te poți înscrie ca să mergi și tu!

Comments

comments

Etichete: , , , , , ,

Lasă un răspuns