10 motive să descoperi Maramureșul

Maramureş plai cu flori, un tărâm cu păduri fermecate, cu dealuri line străjuite de căpiţe ţuguiate. Este locul în care tradiţiile româneşti sunt cel mai bine conservate, iar localnicii încă mai merg la muncile câmpului în straie populare. Maramureş este locul în care te vei întoarce la origini. Sunt foarte multe motive pentru care trebuie să vizitezi Maramureșul, însă noi iți arătăm mai jos doar zece dintre ele, pentru cazul în care vrei să-ți programezi o vacanță de neuitat:

  1. Peisaje la superlativ. De îndată ce treci de “poarta” Maramureşului, peisajele îţi fură privirea: munţi împăduriţi, adăpaţi de râuri şi pâraie, dealuri îmbătător de verzi, căpiţe prietenoase ivite la tot pasul, lacuri tăcute, păşuni, cascade şi izvoare, specii florale excepţionale, toate îndemnându-te să nu mai laşi deoparte aparatul de fotografiat.

 

2. Porţile de lemn

Maramureşenii au fost totdeauna credincioşi lemnului, căruia i-au dat cele mai felurite forme, de la blidul din care mâncau, până la acoperământul de deasupra capului și bisericile în care se închinau. Acolo unde miroase a lemn, maramureşeanul se simte acasă. Porţile de lemn sunt de când lumea simbolul satelor maramureşene. Motivele încrustate în stâlpii porţilor, pe acest hotar simbolic dintre lume şi gospodărie, dintre spaţiul neutru şi cel sacru, au rolul de a proteja casa şi familia: funia rasucită , soarele, pomul vieţii sunt toate expresia marilor mituri din cultura românească.

3. Ospitalitatea oamenilor. Când vei alege să mergi în Maramureș, vei descoperi că localnicii regiunii sunt cei mai veseli și placuți români. Vei fi întâmpinat chiar de la poartă cu cel mai larg și mai sincer zâmbet de pe pământ. Apoi, dacă nimerești în zona lor în preajma unei sărbători, vei vedea că maramureșenii nu se despart de portul lor popular aproape niciodată. Sunt atât de mândri de straiele lor frumos colorate încât le imbracă la orice zi ”înroșită” în calendar, la nunți, botezuri și mai ales în zilele de duminică. Maramureșul este o zonă în care te vei simți în largul tău.

4.  Mâncarea tradițională

Neaparat trebuie să încerci retetele tradiționale precum ”mămăliga în paturi”, o mâncare care se face astfel: într-un vas se alternează câte un strat de mămăligă și un strat de brânză, peste care se adaugă niște cârnați afumați (și ei preparați tot în casă) taiați cu bardita. E musai ca acest fel de mâncare sa fie stropit cu niște horinca.Horinca (sau pălinca) nu e numai băutura tradiţională, ci şi mândria fiecărui moroşan gospodar, licoarea care stropeşte  orice ospăţ, descreţeşte frunţile, leagă prietenii şi dezleagă limbi, un soi de elixir care capătă puteri tămăduitoare.

5. Muzica tradiţională. Nascută în inima naturii, muzica tradiţională maramureşeană este plină de patos. Fie de dor, de dragoste, de băut sau de învârtit, cantecul maramureșan te umple de emoţie şi vitalitate.

6. Cimitirul Vesel. Cimitirul care te face să râzi în fața morții. Săpânţa este o localitate maramureşeană vestită pentru cimitirul de care se știe în toată lumea, graţie artistului Ion Stan Pătraş, sculptor, pictor şi poet. Bucurându-se de o deosebită consideraţie în rândul sătenilor, el a reuşit să facă mai multe cruci sculptate şi pictate, pe care a fost adăugată  o scurtă istorioară, de fapt un mic rezumat reprezentând esenţa vieţii răposatului. Totul este în culori vesele, plin de umor şi haz şi astfel Cimitirul Vesel de la Săpânţa a devenit elementul de referinţă pentru un spaţiu încărcat de o spiritualitate de obârşie dacică.  Citind poeziile din Cimitirul Vesel, o să te molipsești de optimism.

7.   Mocăniţa din Valea Vaserului

Nicio altă vale din Carpaţi nu se poate compara cu Valea Vaserului. Având o lungime de 50 km această zonă minunat împădurită nu poate fi admirată decât din mocăniţă, un trenuleţ care circulă pe calea ferată forestieră. Valea Vaserului face parte din Parcul Natural Munţii Maramureşului şi se află sub protecţie europeană.

Calea Ferată Forestieră Vişeu de Sus este ştiută în lume ca fiind ultima cale ferată forestieră pe care încă şi astăzi circulă locomotive cu abur. Ea traversează un peisaj spectaculos cu regiuni înguste ale defileului, căptuşite cu stânci şi pădure, trecând prin trei tuneluri scurte.

8. Peisajele vulcanice impresionante

Munţii Igniş şi Gutâi se bucură de un mare interes, datorită mai multor rezervaţii naturale:

  1. Rezervaţia naturală Lacul Albastru,la trei km nord de Baia Sprie, pe Dealul Minei.
  2. Rezervaţia naturală Cheile Tătarului, în văile râurilor Brazi şi Runcu, la estul Munţilor Igniş.
  3. Rezervaţia Chiuzbaia, aproape de oraşul Baia Sprie, la poalele vârfului Igniş.
  4. Creasta Cocoşului,la nordul Munţilor Gutâi, cel mai vizitat lanţ vulcanic.

9. Muzee unicat. În Maramureş, există o multitidine de muzee. Muzeul de Mineralogie Baia Mare găzduieşte o spectaculoasă colecţie de minerale, unele unicat în lume. În Sighetu Marmaţiei, o celebră închisoare politică a fost transformată în Memorialul Victimelor Comunismului şi a Rezistenţei.

10. Monumente incluse în Patrimoniul Mondial UNESCO

Nu de puţine ori, numele Maramureşului se substituie cu “ţara bisericilor de lemn”. Călătorind prin sate, e uşor să observi că mai toate aşezările au vechea lor biserică de lemn, creaţie a meşterilor locului. Opt dintre acestea au fost incluse în Patrimoniul Mondial UNESCO, putând fi vizitate la Bârsana, Budeşti, Deseşti, Ieud, Plopiş, Poienile Izei, Rogoz şi Șurdeşti.Cu turnuri înalte, ca să fie cât mai aproape de Dumnezeu, cu stâlpi grei de brad sau stejar, sculptaţi manual şi cu acoperişuri de şindrilă, cu valoroase picturi interioare, de o vechime impresionantă, fiecare biserică are istoria şi povestea ei încrustată în lemn.

Poftiţi de vizitaţi Maramureşul şi de-i descoperiţi povestea şi farmecul împreună cu echipa Cunoaște-ți Țara!

Descoperă Maramureșul cu ”Cunoaște-ți Țara”.

Comments

comments

Etichete: , ,

Lasă un răspuns